Pil billedet af børnene ned fra opslagstavlen. Partner og bestyrelsesforman i in2media Tim Frank Andersen mener ikke, at man i fremtidens kontorer vil have en fast plads at klynge sig til, når den digitale udvikling samtidig gør os mere fleksible som medarbejdere og arbejdsgivere. 

Fremtidens kontorer bliver i mindre grad nogle, hvor man har sit eget rum, som man kan pynte med feriebilleder, nips og sjove avisartikler. Med den teknologiske udvikling vil vi fremover, i højere grad, kunne bevæge os rundt og arbejde mange forskellige steder fra, mener Tim Frank Andersen, der er partner og bestyrelsesformand i In2media.

”Vi har haft en periode for 15-20 år siden, hvor alle havde deres eget kontor, efterfulgt at en periode med storrumskontorer. I fremtidens kontorer vil det handle om at indrette varieret, med henblik på forskellige arbejdssituationer. Det kan måske betyde, at man ikke har sin egen plads med billeder af sine børn, når man i stigende grad arbejder mange steder,” siger han

Med ny teknologi kan vi i stedet arbejde hvor som helst og når som helst, det passer os.

”Der bliver flere og flere vidensarbejdere, hvor deres primære arbejdsredskab vil være digitale devices som deres smartphone. Det betyder, at vi har øget mobilitet og kan sidde alle mulige steder og arbejde. Det kan være hos kunder, på farten eller hjemme hos os selv. Der er en klar bevægelse i den retning,” siger han.

Hvor man før ikke havde behov for så mange funktioner på en arbejdsplads, har man nu brug for flere muligheder for at arbejde, fortæller Tim Frank Andersen.

”Mobiliteten giver os en eftertragtet frihed og fleksibilitet. Hvor man tidligere havde brug for en fast skrivebordsplads på kontoret, har man i dag i mindre grad brug for det. Nu har man brug for mange forskellige muligheder at arbejde på,” siger han og fortsætter:

Man kan have behov for et stille sted at arbejde, et sted, hvor man kan tale i telefon, et sted hvor man kan holde en videokonference og transferere fra, samt steder man kan sætte sig og være mere uformel. Man får brug for at arbejde sammen på nye måder. Et kontor skal kunne give forskellige muligheder, og det stiller nogle krav til udformningen.

SIKKERHED I SKYEN

Når vi får nye måder at arbejde på, stiller det samtidig nye krav til de it-løsninger, arbejdspladsen benytter sig af. ”Når det kommer til it er virksomhederne nødt til at forberede sig på, at medarbejdere skal kunne ringe ind og koble sig på ude hos kunder, og det kan give nogle it-mæssige udfordringer,” siger Tim Frank Andersen.

Samtidig vil nye løsninger også gøre nogle ting enklere som for eksempel vedligeholdelse og udgifter til serverrum. ”Hvis vi går nogle år tilbage havde de fleste virksomheder brug for serverrum og mange sikkerhedsforanstaltninger i den forbindelse. Nu er det meste hostet i skyen, hvilket frigør plads og ressourcer, der ellers skulle bruges på overvågning og sikkerhed,” fortæller han.

Tim Frank Andersen forventer også at nye måder at bruge it på vil ændre på måden, man ansætter medarbejdere på. ”Vi kommer i højere grad til at arbejde med distance-møder. Vi ser, at når du har en it-infrastruktur hvor du kan plugge dig ind, kan det give mening at bruge flere freelancere.  Jeg tror, man i fremtiden i højere grad vil have en pool af freelancere frem for fastansatte medarbejdere,” siger han.

FRIE FUGLE

En tendens i måden, vi arbejder på, som Tim Frank Andersen spår vil blive endnu større, er at flere vil være freelancere. ”En interessant tendens er, at flere bliver free agents, og at vi ser flere collaborative arbejdsmiljøer. Her sidder man måske sammen med 100 andre og har fælles digitale og fysiske ressourcer, men man er bare sig selv. Der er også flere eksempler på distancearbejdspladser, hvor folk der bor langt fra deres arbejde kører på kontor to dage om ugen, men tjekker ind på distancekontor resten af tiden,” siger han og fortsætter:

”Færre vil være faste medarbejdere i virksomheder og flere vil være free agents. På den måde bliver det også billigere at lave digital infrastruktur og nemt at have freelancere som indgår, som om at de var fastansatte.”

FARVEL TIL KONTOR?

Når alt efterhånden ligger i skyen og enhver café kan tilbyde wifi, er det så ved at være slutningen på kontorer, som vi kender dem? Det mener Tim Frank Andersen bestemt ikke. 

”Som mennesker er vi sociale. Lykken er ikke at sidde derhjemme. At være på et kontor har andre funktioner som arbejde og inspiration. Ingen har et ønske om at sidde selv altid,” siger han og fortæller, at han ikke selv ville bryde sig om et arbejdsliv uden muligheden for at sammen med andre:

”I mit arbejdsliv sidder jeg både hjemme og på kontor, og jeg er rigtig glad for den vekselvirkning det giver. Det giver mig et sjovere arbejdsliv. Hvis jeg ikke havde den mulighed, ville jeg leje mig ind et sted for at sparre med nogen.”

FAKTA: Tim Frank Andersen er M.Sc. i Computer Science og er partner og bestyrelsesformand i det digitale bureau In2media og har arbejdet med interaktive medier i over 20 år.