Vi har næsten alle oplevet en bydel udvikle sig fra at være et nedslidt Københavnerkvarter, til at blomstre op og blive en trendy bydel. En gentrificeringsproces vi har set i mange former og farver i de forskellige Københavnske arbejderkvarterer over de sidste 30 år. Det er en proces der tager meget længere tid end man lige tror, og en bydel går derfor ikke bare fra nul til smart på en nat.

Gentrificeringsprocessen følger visse stadier før et kvarter kan kategoriseres som trendy: Først kommer de unge, kreative kunstnertyper, som kan finde billig husleje og er interesseret i at skabe noget nyt. Derefter begynder gallerierne, caféerne og sidenhen restauranterne at dukke op. Boligerne bliver renoveret og dyrere og til sidst indtager kaffekæderne området. Det starter oftest med at være enkelte gader der forvandles. Vi så det blandt andet på Istedgade på Vesterbro og på Elmegade på indre Nørrebro, samt Stefansgade på ydre Nørrebro.

Nyligt er endnu et element blevet tilføjet til Gentrificeringsprocessen; nemlig Metrobyggeriet. Metroen har før givet nyt liv til Islands Brygge og det centrale Amagerbro og forskere påpeger, at det kommende metrobyggeri vil være med til at skabe trendy bydele i gamle kvarterer som Nordvest, men også i endnu yderligere og tilmed nye københavnerkvarterer såsom Ørestaden og Nordhavn.

Du kan læse artiklen som har inspireret blogopslaget her!

Comment