Danica Ejendomme er involveret i en lang række store byggeprojekter i København. Samtidig har de opkøbt PostNord-grunden ved siden af Købehavns Hovedbanegård og har dermed kastet sig ud i at skabe en bydel i en bydel, fortæller ejendomsdirektør i Danica Ejendomme Peter Mering.

Det København, vi bor, arbejder og lever i lige nu, er i hastig udvikling. En by, hvor beboerne vil alt i deres by. ”I forhold til nybyggeri, er København lige nu en rigtig spændende by, hvor der er gang i mange ting, og hvor vi som en af de største bygherrer deltager i mange byggerier. Blandt andet har vi store byggesager i Nordhavn, på Sluseholmen, på Nørrebro og i Lyngby,” siger Peter Mering, ejendomsdirektør i Danica Ejendomme. Han mener, at man i fremtiden i byggebranchen vil se, at nybyggerierne vil rykke ud, hvor der er plads til at folde sig ud. ”De områder, hvor der er bedst plads, vil blive populære i fremtiden. På Nørrebro, Vesterbro og Østerbro bliver det fortsat super attraktivt at bo, men der er jo ikke meget plads til at bygge nyt. Derfor vil der komme nye, populære bydele, hvor der er mere plads til at bygge. Det bliver steder som Sluseholmen, Sydhavnen, Nordhavn og Lyngby,” fortæller ejendomsdirektøren og tilføjer: ”Jo dyrere det bliver at bo i Indre By, jo mere breder det sig ud, og folk flytter til andre bydele.”

EN STORBY SOM DE FLESTE
Spørger man Peter Mering om, hvad han synes, der er særligt ved måden, københavnerne vil bo og arbejde på, er svaret, at København ligner andre storbyer på det punkt: ”Man vil bo og arbejde så centralt som muligt. Noget nyt er, at københavnerne gerne vil bo til leje og er villige til at betale en pæn husleje. De lever dynamiske liv, hvor de farer rundt. Med lejeboliger kan de typisk komme rundt med tre måneders varsel og er ikke bundet af, at de skal sælge deres bolig, før de kan komme videre. Jeg tror, man kan se boligudlejning som en del af den deleøkomoni, der er meget oppe i tiden. Tidligere var det vigtigt for folk, at de ejede deres bolig,” siger han. Det er tydeligt hos Danica Ejendomme, at det er populært at bo til leje. Oplevelsen er, at der med lynets hast kommer lejere til deres nye lejemål. Det gælder også, hvis huslejen er høj. ”Vi har en kæmpe søgning til vores lejemål. Hvis lejemålet er i orden, er folk villige til at betale en pæn husleje,” siger Peter Mering.

CENTRALE ARBEJDSPLADSER
En arbejdsplads med en central beliggenhed er noget, der er vigtigt for københavnerne. ”Medarbejdere vil arbejde så centralt og tæt på offentlig transport som muligt. Det er også vigtigt for dem, at arbejdspladsen ligger centralt i forhold til offentlig transport og i forhold til City,” siger Peter Mering. En original og autentisk bygning at arbejde i er også noget, der ifølge ejendomsdirektøren er vigtigt for medarbejderne. ”Det kan man få i Indre By. Man skal kunne komme let rundt og bo i pulsen. Det er vigtigt at holde sig for øje, hvis man som arbejdsgiver vil holde på de skarpeste hjerner,” siger Peter Mering.
 


BYDELEN I BYDELEN
Tilbage i marts opkøbte Danica Ejendomme PostNordgrunden og Postterminalen ved Københavns Hovedbanegård, og der er store ambitioner for grundarealet på 39.294 m2, som man vil investere 5 milliarder i. En af ambitionerne er, at området ikke bare skal være et sted, man går gennem. ”Bydelen kommer til at være et sted, hvor rigtig mange mennesker kommer gennem hver dag. Den skal være en destination i sig selv – den skal være mere end nogle pæne kontorbygninger. Det er derfor vigtigt, at vi skaber den rigtige kombination af kontorbygninger, restauranter, hotel og boliger,” fortæller Peter Mering om det store projekt.

De fleste mennesker, synes, det er spændende at kigge på andre mennesker, når de er i en by. I den nye bydel på PostNord-grunden skal der være plads til alle slags mennesker, ifølge Peter Mering. ”Vi vil gerne have, at der er plads til alle slags mennesker – det er menneskene, der gør, at jeg synes, en by er sjov at gå rundt i og dem, der skaber byen. Det skal ikke være en bydel kun for slipsetyper. Der er ikke nogen, der ikke er velkomne. Alle skal føle sig inkluderede,” siger han. Lige nu forsøger Danica Ejendomme at finde den rette balance, når det handler om, hvad bydelen skal indeholde – blandt andet skal der være plads til 100.000 kvadratmeter kontorlokaler. ”Vi vil gerne have, at bydelen skal kunne rumme alverdens virksomheder og et spændende hotel, hvor der er barer, restauranter, fitness og konferencecenter. Virksomhederne kan være af enhver slags – både danske og internationale. Vi er allerede i dialog med internationale virksomheder,” fortæller Peter Mering.

IKKE EN KULISSE
Der vil komme 6.000-10.000 arbejdspladser i den nye bydel. Et succesparameter for Peter Mering er derfor, at mennesker udefra også kommer igennem området. ”Det skal være interessant at gå der. Vi har ladet os inspirere meget af High Line Park i New York City, der er udført med stor snilde og er blevet en stor attraktion. Det er jo i virkeligheden bare gamle skinner. Vi vil gerne skabe en High Line i København,” siger han. Den nye bydel skal interagere med den bydel, den kommer til at ligge i på forskellig vis. Hovedbanegården og Vesterbro overordnet er derfor tænkt med ind i projektet. ”Vesterbro er et sted, hvor det både er populært at bo og gå ud, eksempelvis i Kødbyen. I den nye bydel gælder det om at lave noget, hvor der er ægthed, så folk også fra Vesterbro synes, det er et fedt sted at gå ud om aftenen. Det må ikke blive kulisseagtigt,” siger Peter Mering.

En ting, der ifølge Peter Mering passer godt ind i tidens tendens med deleøkonomi, er serviceflats til udstationerede medarbejdere. Dem vil der derfor være i bydelen. ”Noget vi tror, det er værd at satse på, er serviceflats for medarbejdere, der er udstationerede i København. Man er udstationeret i kortere tid og har brug for et sted at bo. Vi ved, at virksomheder ude i Lyngby eksempelvis har svært ved at finde boliger til medarbejdere. De kommer typisk fra storbyer og vil gerne bo i byen, tæt på offentlig transport. Serviceflats er et godt sted at ekspandere og noget, vi synes passer godt ind i bydelen,” fortæller han.