At være klynget fast til et skrivebord har alle dage været et afgørende værktøj til at få arbejdet gjort på bedst mulige vis. Men den faste kontorplads, bortgemt fra kollegaer og arbejdsmiljø, er blevet en forhindring for effektiviteten og kreativiteten i arbejdet. Fremtidens arbejdsplads kræver et mere ”open-space” kontor, der indbyder naturligt til samarbejde, i såkaldte ’collaboration areas’, men som samtidig tillader fokus i ét og samme rum.

En trend vi ser bevæge sig i denne retning, er indførelsen af ’café-stilen’: en indretning der fjerner kontorkabinerne og erstatter med sofaer, caféborde og ståpladser, samt andre afslappede arbejdsalternativer til den traditionelle kontorplads. Disse faciliteter fremmer og frigiver kreativitet, som opstår, når folk ’tilfældigvis’ interagerer på arbejdspladsen, og skaber et dynamisk miljø, hvor kreativitet og innovation konstant florerer mellem medarbejdere.

Vi kan se på den generelle udvikling, at hvor virksomheder før i tiden har udnyttet ca. 5% af kontorarealerne til afslappede faciliteter, dedikeres nu op til 15 % af kontorarealerne til dette. Derudover tæller virksomheder næsten halvanden mand pr kontorplads, hvilket gør at vi, igen, kan bekræfte at nutidens og specielt fremtidens arbejdsplads er blevet langt mere uafhængig af den faktiske og fysiske rum.

En sådan funktion ser vi blandt andet hos co-working space ”The Park” i Stockholm, der lægger stor vægt på det åbne kreative rum, men som samtidig tilbyder det private og professionelle. De er et perfekt eksempel på den udvikling der er sket i indretningen af arbejdspladsen de seneste år. Park giver lejere mulighed for at vælge graden af open-space kontor via. forskellige medlemskaber og tilkøb, hvor man som minimum har del i det åbne rum. Det fysiske kontor er ikke forsvundet, men blot blevet mindre nødvendig for at skabe en funktionel arbejdsplads. Park fungerer derfor som en super fed kontormulighed, hvor lejer selv kan bestemme hvor private de ønsker at være, samt på hvilke tidspunkter de vil være det. 

Se flere billeder og læs mere om Park Office på deres hjemmeside http://thepark.se